Wat kunnen kinderen doen? Wat zeggen kinderen?

Home > Uw kind ondersteunen      

Wat zeggen Fien, Klara, Murat, Robbe, Kasper, Laila, Jasper en Eva over kinderen en jongeren van wie de ouders apart wonen? Zij vertellen wat zij zelf kunnen doen om de last van een scheiding draaglijk te houden of te maken. Kinderen zijn geen passieve wezens die een scheiding ondergaan. Kinderen denken na over, en geven een betekenis aan wat er rondom hen gebeurt.

 

Als u de Kinderensite of de Jongerensite doorloopt, merkt u dat kinderen en jongeren een scheiding heel anders ervaren dan ouders. Waar zijn zij mee bezig? Hoe verandert een scheiding het leven van een kind?

 

Kinderen gaan niet onbezwaard en harmonieus door het leven. Stilstaan bij leed dat kinderen ervaren, is moeilijk, door ons verlangen een kind gelukkig te zien en te maken. Pogingen om kwetsuren te vermijden of weg te werken kunnen het leed nog groter maken. Daarom vertelt de site aan kinderen en jongeren dat ze mogen denken en voelen wat zij denken en voelen. En dat het goed is om daarover te spreken. Wat vindt u daarvan? Toont uw kind dat het kwaad is of teleurgesteld en verdrietig? En wat doet u daarmee?

 

Wat zeggen kinderen in het algemeen? Komt dat overeen met wat uw kind zegt dat het belangrijk vindt? Wat herkent u wel? Wat herkent u niet? Ervaringen evolueren. Misschien herkent u vandaag op de site iets van wat een kind denkt en voelt en zegt, dat ook uw kind vandaag denkt en voelt en zegt. Een gedachtegang van Klara? Of van Jasper? Bij een volgend bezoek gaat uw aandacht misschien naar de belevingen van een ander kind. Wat raakt Fien? Of waar is Robbe mee bezig? Betekenissen en gevoelens liggen niet vast. Als de omgeving verandert, als de relaties veranderen, dan veranderen de gedachten en de gevoelens mee.

 

Misschien stelt u vast hoe anders dan andere kinderen uw kind uw scheiding beleeft. Elk kind, elk gezin is anders. Laat uw kind zijn eigen gedachten en gevoelens tonen en doe er iets mee.

 

Zien hoe kinderen zelf het uiteengaan van ouders draaglijk maken, maakt ouders nog gevoeliger voor de inzet van hun eigen kind. Wat ziet u door de ogen van Fien, Klara, Murat, Robbe, Laila, Kasper, Jasper en Eva?