Eén ouder beheert de kosten

Beide ouders betalen elk afzonderlijk de aparte kosten met eigen geld. Eén ouder beheert de inkomsten voor het kind, en de gezamenlijke uitgaven voor het kind. Alle inkomsten voor het kind komen bij deze ouder die alle 'gezamenlijke' kosten betaalt. Deze ouder betaalt alle kosten met het beschikbare geld dat voor het kind dient: eigen belastingvoordeel door kind fiscaal ten laste, kindergeld, studiebeurs, eigen bijdrage voor het onderhoud van het kind, en onderhoudsgeld betaald door de andere ouder. Bijna altijd heeft het kind bij deze ouder zijn officieel adres.

 

Deze ouder ontvangt het kindergeld, een eventuele studiebeurs en heeft het kind fiscaal ten laste (met belastingvoordeel). Meestal betaalt de andere ouder aan deze ouder onderhoudsgeld voor het kind (met belastingvoordeel). Beide ouders hebben dan belastingvoordeel.

 

Als er één hoofdverblijf is en één ouder beheert de kosten, dan beheert bijna altijd de ouder waar het kind hoofdzakelijk verblijft, de kosten. Ook als er verblijfsco-ouderschap is kan één ouder de kosten beheren. Welke ouder dit doet, hangt dan af van persoonlijke omstandigheden.

 

Deze eenvoudige regeling kan goed werken. Er moet niet over elke uitgave overlegd worden waardoor er minder kans is op discussies. De meeste apart wonende ouders vertrouwen erop dat de andere ouder het geld van het kind goed beheert.