Welke onderhandelingsstijl?

De manier van onderhandelen wordt bepaald door beide advocaten. Kennen zij elkaar? Zijn zij gewoon met elkaar te onderhandelen? Hebben zij ongeveer dezelfde stijl of net een heel verschillende stijl? Het is dikwijls de advocaat die eerder 'hard' onderhandelt die de toon zet. Als een advocaat geen wapens gebruikt, is het helemaal niet zeker dat de andere advocaat op den duur ook zijn wapens laat vallen. Een advocaat kan zich niet veroorloven eenzijdig te ontwapenen. Hij moet terugvechten. Een onderhandelende advocaat heeft altijd als laatste wapen de stap naar de rechter.

 

Als u twee advocaten kiest, kan u niet enkel letten op hoe zij onderhandelen, ook de inhoud van hun onderhandelingen, wat, is van belang. Wat zijn de persoonlijke overtuigingen van de advocaten over ouderschap, over verblijfsco-ouderschap bijvoorbeeld? Hebben de twee advocaten hierover gelijklopende gedachtegangen of denken zij hier anders over? Uiteraard bepaalt u, de cliënt, de richting. In elk geval beslist u uiteindelijk of u al dan niet akkoord gaat met de regelingen die de advocaten voorstellen.

 

Het gebeurt boven mijn hoofd. Zorg ervoor dat u zich niet machteloos voelt ten aanzien van het verloop van de onderhandelingen tussen de twee advocaten. Leg goed aan de advocaten uit wat u wel wil en wat u niet wil. Dan kunnen zij daar rekening mee houden.