Elk traject heeft voordelen en nadelen

Er zijn begrijpelijke redenen waarom mensen zelf over hun familiezaken - hun ouderschap en/of hun goederen - beslissen. Er zijn begrijpelijke redenen waarom mensen anderen laten beslissen. Het is mogelijk dat u wel zelf wil onderhandelen of zelf uw zaak bepleiten, maar dat een andere weg de beste keuze is. Geen enkele keuze is altijd en voor iedereen de beste keuze. Elk traject kan voor sommige mensen in sommige omstandigheden het beste of het enige mogelijke zijn.

 

Voordelen en nadelen wegen niet voor iedereen even zwaar. Een eigenschap, bijvoorbeeld de duur van een procedure, of een effect kan voor de ene mens een voordeel en voor de andere een nadeel zijn. Er bestaat geen beste traject. Elk traject heeft voordelen en nadelen. Wat voor de ene situatie een goed traject is, is geen goede keuze voor een andere situatie.


De druk van familie, een nieuwe partner, een hulp- of dienstverlener of een scheidingsprofessional kan mensen een ongewilde of niet overwogen richting insturen. Soms wil de familie een dure vechtadvocaat om het gelijk van het eigen kind te bewijzen. Niet elke hulpverlener kent de mogelijke gevolgen op korte en lange termijn van procedures. Niet elke advocaat of notaris neemt de tijd om een cliënt uitgebreid te informeren over de verschillende mogelijke trajecten. Ik ken de wet, vertrouw mij. Men volgt meestal het advies van 'de hulpverlener of de advocaat of de notaris die het beter weet'. Dit kan leiden tot een groeiend gevoel van machteloosheid.


Op voorhand wikken en wegen voorkomt dat u ongewild in een traject verzeild raakt waarvan u achteraf spijt hebt. Bezint eer ge begint. Maak vooraf een lijst Wat wil ik, financieel en relationeel? U kan een ervaren bemiddelaar vragen u bij te staan in de keuze van een traject. Bespreek met uw advocaat of uw notaris niet enkel de wettelijke en financiële gevolgen van bepaalde stappen maar ook de mogelijke gevolgen op de onderlinge relaties en op ieders welbevinden.