Wat voelen ouders?

Wat doe ik mijn kind aan? Ouders hebben verdriet als ze merken dat hun kind verdrietig is door de scheiding. Soms worden ze overweldigd door schuldgevoelens. Apart wonende ouders voelen zich bijzonder verantwoordelijk voor hun kinderen. Als ze zien dat hun kind lijdt onder het uiteengaan, kan hen dat heel onzeker maken. Moeten wij niet samenblijven voor de kinderen?

 

Vindt men dat ik mislukt ben als ouder? En wat moet ik dan anders doen? Ouders krijgen nogal wat kritiek van hun omgeving omwille van hun scheiding. Ocharmen die kinderen. Wat erg, zo'n gebroken gezin, geen wonder dat het niet goed loopt met de kinderen... Er komt onzekerheid over de manier van opvoeden. Doe ik het goed? Kan ik wel zelf manieren zoeken om mijn kind goed aan te pakken? Weet de specialist het beter dan ik zelf? Ouders missen vaak het duwtje in de rug:
Je bent goed bezig, doe zo voort...

 

Apart wonende ouders kunnen uiteraard vooral hun kind heel erg missen. Ze zijn blij dat hun kind komt maar het doet verdomd zeer als hun kind weer weggaat. Altijd opnieuw afscheid nemen went soms, soms niet. Op sommige momenten gaat het, op andere momenten is het pijnlijk...

 

Soms denkt een ouder dat zijn kind partij kiest voor de andere ouder. Soms kiest een kind partij voor de andere ouder. Dat betekent niet dat het kind een ouder niet meer graag ziet, maar het is wel pijnlijk. Kinderen zijn gevoelig of in ieder geval geraakt. Kinderen reageren verschillend als ze een ouder zien treuren. Soms lijkt het kind heel hard. Soms lijkt het onverschillig of overbeschermend. Ook dat kan moeilijk zijn voor een ouder.

 

Ouders vertonen tijdens een scheiding meer stress, maar enkele jaren later heeft de meerderheid zich goed aangepast aan de nieuwe situatie. Een scheiding kan kind en ouders zelfs sterker, gevoeliger en milder maken. Als ouders apart wonen, geeft dit nadelen maar ook voordelen.
De onzekerheid bij de overgang van samenwonen naar apart wonen is meestal tijdelijk.

 

Eventuele schrik om de band met het kind te verliezen, gaat meestal over. De pijn over de overgang van samen-ouders zijn naar apart-ouder zijn, blijft vaak wat langer 'hangen'.

 

Ouders blijven ouders
Van samen-ouders naar apart-ouder

 

Lees meer
Een duwtje in de rug
Ouderschapstherapie

 

Download hier diverse publicaties
Een artikel over Nieuw Samengestelde Gezinnen
Een artikel over het boek "Ik tel mee!" uit Antenne
Een artikel over "De school scheidt mee" uit Welwijs
Een interview met klinisch psychologe Sofie Maes uit Antenne