Ouders blijven ouders

Als ouders uiteen zijn, verandert de relatie ouder-kind. Maar ouders blijven wel ouders van hun kind. De manier van ouder-zijn verandert door het apart wonen maar het ouderschap stopt niet. Ouders blijven levenslang de ouders van hun kind. En hun kind blijft levenslang hun kind. Niets of niemand kan aan dit gegeven iets veranderen. Toch kan een ouder schrik hebben om de band met een kind te verliezen, bijvoorbeeld door het kind minder te zien of bij de komst van een nieuwe partner van de andere ouder. Het is niet altijd vanzelfsprekend te vertrouwen in het behoud van een onvervangbare levenslange band tussen ouder en kind.

 

Partners hebben een verbreekbare band met elkaar. Partners kunnen ex-partners worden. Partners kunnen scheiden. Scheiden brengt bij partners heel wat gevoelens teweeg. Ex-partners kunnen na de scheiding alle betrokkenheid met elkaar verliezen.

 

Ouders hebben daarentegen een onverbrekelijke band met hun kind. Ouders kunnen geen ex-ouders worden. Ouders kunnen apart gaan wonen. Apart gaan wonen, brengt bij ouders heel wat gevoelens teweeg. Zij blijven betrokken bij hun kind.

 

U bent ex-partners van elkaar. En u bent ouders van hetzelfde kind. Dat kan heel verwarrend zijn. Een scheiding kan bijvoorbeeld een opluchting zijn, terwijl apart wonen tegelijkertijd bijzonder lastig is. Of omgekeerd. De twee posities zijn vaak op een ingewikkelde manier met elkaar verweven. Spreekt hij nu als mijn ex-man of als de vader van mijn kind? Waarover gaat het eigenlijk? Of: Vindt zij dit werkelijk als moeder het beste voor ons kind of zegt ze dat omdat zij als ex-vrouw kwaad is op mij? Misverstanden hangen voortdurend in de lucht.

 

Door de verwarring van de ex-partnerrollen met de ouderrollen discussiëren en onderhandelen vele ouders erg bits en verwijtend over hun kind. Als u uw ouderschap zakelijk wil regelen:

Zet ex-partner naast ouder.

 

Een scheiding ontreddert en mobiliseert ook familieleden. Familie is meestal een steun. Goedbedoelde opmerkingen en adviezen kunnen ook erg kwetsend overkomen. Uw ouders en schoonouders kunnen het u moeilijk maken. Soms kiezen ouders bijvoorbeeld partij voor hun eigen kind tegen hun schoonkind. Dan is het moeilijk uit te leggen dat hun schoonkind wel de ouder van uw kind blijft. Soms kiezen ouders partij voor hun schoonkind tegen hun eigen kind. Dan is het pijnlijk afgewezen te worden door de eigen familie. Dat kan vreemd en verwarrend voelen, alsof er iets niet klopt. En, ook grootouders blijven grootouders.