Babbelen

Home > Uw kind ondersteunen      

Terloops gewoon rustig beginnen praten over de veranderingen van het gezin, stelt een kind gerust. U toont dat u elkaar moeilijke dingen kan vertellen zonder overweldigende of verlammende emoties teweeg te brengen. Gebeurtenissen die af en toe wat afleiding geven, maken een moeilijk onderwerp bespreekbaar. Losjes babbelen tijdens een maaltijd bijvoorbeeld, of in de auto. Dat kan een gesprek over een geladen onderwerp wat 'verlichten' en 'verluchten'.

 

Babbelen kan met veel of met weinig woorden. Sommige ouders en kinderen zeggen veel met vele woorden. Andere ouders en kinderen zeggen veel met weinig woorden. Uw kinderen kunnen ook onderling erg verschillen naargelang hun temperament of leeftijd. Sommige kinderen zijn het meest op hun gemak als broer of zus er ook is. Andere kinderen vinden het gemakkelijker te zeggen wat hen zorgen baart zonder broer of zus erbij.

 

De meeste jonge kinderen houden niet van lange gesprekken. Tien minuutjes praten over wat het kind bezighoudt, is dikwijls genoeg. Bladeren in een boek met mooie afbeeldingen en terloops wat babbelen, vinden de meesten gezellig. Ook de kinderensite met Fien en Robbe en Klara en de andere kinderen kan een aantrekkelijke aanleiding zijn om vraagjes te stellen over wat uw kind denkt. Wat herkent u? Wat vindt u anders of helemaal anders? Tiens, wat vertelt die tante Els? Zo had ik het nog niet bekeken. Dat lijkt mij een goed idee. Wat denk jij van...? Of: Hé, zo doen wij dat niet, wat denk jij daarvan?

 

Jongeren nemen het ouders vaak heel kwalijk dat ze scheiden, zijn erg kritisch en geven de ene ouder vaak meer gelijk dan de andere. Zij beslissen zomaar om uit elkaar te gaan, en ze denken helemaal niet aan mij... . Of: Mama is een zeur, ik begrijp papa dat hij wegging. Of: Als papa begint en vragen stelt, dan wil ik al lang weglopen... . U kunt zich al lezend in een roman of kijkend naar een film luidop terloops dingen afvragen. En hopen dat uw kind de uitnodiging opmerkt en aanvaardt. Misschien is een tv-programma of een krantenartikel een aanleiding om te spreken over de scheiding. Of zet de jongerensite bij de favorieten. Zo merkt uw kind dat u met hem of haar begaan bent.