Wanneer uitleg geven?

Home > Uw kind ondersteunen      

Wanneer zeggen dat er een scheiding komt en waarom? Onmiddellijk na de beslissing? Laat misschien wat tijd om zeker te zijn dat de beslissing zeker is. Dat geeft u ook wat tijd om uw eigen gevoelens te hanteren. En om met elkaar te bespreken wat u de kinderen zal zeggen.

 

Sommige ouders spreken op voorhand af wie wat, hoe en wanneer zal zeggen. Wat is een goed moment? Wat is een goede plek? Wanneer is niemand te moe of ziek? Wanneer is een rustig gesprek mogelijk? Is samen in de auto zitten een goed moment, als de rit niet te kort is? Dan is er misschien wat afleiding om doorheen lastige momenten te geraken. Of zit u liever samen in de zetels of rond de tafel?

 

Vertelt u alles ineens? Of voorziet u verscheidene gesprekjes? U kunt in het eerste gesprekje vertellen dat er een scheiding komt en kort uitleggen waarom. En dan de eerste reacties opvangen. Heeft uw kind wat priv├ętijd nodig om het nieuws te laten bezinken? Hebt u na de mededeling tijd om vragen van uw kind te beantwoorden? Kan u een poosje in de buurt blijven als uw kind misschien huilend of kwaad naar zijn kamer loopt? Dan voelt uw kind zich na het nieuws niet in de steek gelaten.

 

U kunt enkele dagen later - als iedereen wat gekalmeerd is - iets meer vertellen. Na verloop van tijd komen meer en meer vragen bij uw kind op. Mama en papa zien elkaar niet meer graag en gaan daarom apart wonen. Gaan ze mij dan ook niet meer graag zien? Maak tijd voor antwoorden. Moedig uw kind aan om vragen te stellen maar dring niet aan als u merkt dat het moeilijk is. U kunt ook later beetje bij beetje vragen beantwoorden.

 

Wanneer vertelt u dat een ouder gaat verhuizen? Voor jonge kinderen kan twee zomermaanden wachten tot een van beiden werkelijk verhuist, al erg lang zijn als overbruggingsperiode. Vertel het ook niet te bruusk. Misschien wacht u best met het nieuws van de verhuis tot er een verblijfsregeling is, al is het een tijdelijke regeling voor de eerste weken na de verhuis. Dan weten de kinderen al bij de mededeling van het apart wonen, dat u aan hen gedacht hebt en onmiddellijk voor hen een goede regeling hebt gezocht.

 

Kinderen kunnen last hebben van geheimen. Het is gemakkelijker als alle kinderen ongeveer gelijktijdig weten wat hen te wachten staat.