Uitleg aanpassen aan de leeftijd?

Home > Uw kind ondersteunen      

Ouders verschillen in de grenzen die ze houden tussen hun partnerleven en het leven van hun kind. Vele ouders vinden dat hun kinderen geen details hoeven te kennen, zeker geen intieme details over hun leven als partners, zelfs al vragen oudere kinderen daar naar. Zij spreken met hun kinderen niet over eventuele seksuele problemen. Ze willen hun kinderen niet belasten met hun eigen zorgen. Andere ouders vertellen hun kinderen meer details. Dan begrijpen kinderen beter wat er rondom hen gebeurt.

 

Kinderen geven meestal zelf aan wat wel en niet kan. Wat het ene kind geruststelt, ontreddert een ander kind. De meeste kinderen vinden geheimen moeilijk, zeker het geheim van een verhouding van zijn ouder met een vriend of vriendin. Het is voor een kind veel gemakkelijker als het de toestemming heeft om over alles te mogen praten. Moeten zwijgen vinden kinderen meestal heel lastig.

 

Geeft u alle kinderen samen uitleg? Of is het beter elk kind apart uitleg te geven? Als u aan kinderen van verschillende leeftijd samen een uitleg geeft, spreekt u dan in de taal van de oudste of de jongste? Geeft u eerst aan alle kinderen wat uitleg en nadien aan elk kind apart wat meer uitleg? Kunnen de kinderen onderling praten over uw uitleg, zonder geheimen?

 

Sommige ouders geven op dezelfde manier dezelfde uitleg aan hun jongste en aan hun oudste kind. U kunt ook verschillend uitleg geven naargelang de leeftijd.