Samen of apart uitleg geven?

Home > Uw kind ondersteunen      

Er zijn vele manieren om uitleg te geven. Er bestaat geen aanpak die goed is voor iedereen. U voelt zelf aan hoe u best met elkaar en met uw kinderen omgaat. Samen of apart ouder zijn? Wat past bij u?

 

Geeft u samen uitleg?

 

Wie zal wat zeggen? Beiden om beurt een stukje? Of iemand de uitleg en de ander de antwoorden op de vragen? Lukt het zonder elkaar te beschuldigen? Dan ziet uw kind dat u zonder roepen of verwijten over het apart gaan wonen kunt praten. En dat u beiden de beslissing hebt genomen. U hoort beiden de vragen en de antwoorden, en merkt beiden hoe uw kind reageert. Dan is het gemakkelijker om er achteraf verder op in te spelen.

 

Of geeft u elk apart uitleg?

 

Sommige ouders geven liever elk apart uitleg. Soms is de situatie zo gespannen dat ouders niet samen met de kinderen over de scheiding kunnen praten. Of het gaat gewoon gemakkelijker en beter apart. Zorg ervoor dat de andere ouder op voorhand weet wat u wanneer zal zeggen. Dan weet de andere ouder wat uw kind gehoord heeft. En kan hij of zij ook iets doen met de reacties van uw kind.

 

Geeft u beiden dezelfde algemene uitleg? Bijvoorbeeld: We maakten teveel ruzie, dat kon niet blijven duren. Of geeft u elk een andere uitleg? Verschillen horen bij het leven. Zeg dat de andere ouder een andere reden heeft en dat het normaal is bij een scheiding dat ouders verschillende redenen hebben. Wij willen allebei het beste voor jou. We denken anders over de reden van onze scheiding. Jij hoeft niemand gelijk te geven. Vertel elkaar achteraf hoe uw kind heeft gereageerd en wat u verder zal doen.