Een uitleg is nooit af

Home > Uw kind ondersteunen      

Scheiden is voor een kind geen afscheid. Een gesprek over de scheiding is geen plechtig afscheidsritueel. Een Eenmalige Ware Grote Verklaring tijdens één belangrijk gesprek waar uw kind het de rest van zijn leven moet mee doen, is misleidend. Kinderen horen vele verklaringen over de scheiding. Als herhaling of toevoeging of met meer concrete informatie of helemaal anders bekeken.

 

Verklaringen zijn niet gesloten en definitief. Een uitleg is voorlopig. Misschien bekijkt u uw scheiding volgend jaar anders dan nu, met een andere reden. Uw kind wordt ouder en bekijkt de wereld anders. Voorzie dat u in de loop van de komende jaren opnieuw uitleg geeft, en bij het ouder worden van uw kind misschien met meer complexiteit.

 

Kinderen hebben geduld nodig. Het duurt een tijdje voordat bepaalde dingen tot hen doordringen. Zelfs al lijkt het dat uw kind sommige dingen die u hem/haar vertelt goed begrijpt, toch is het mogelijk dat hij/zij niet luistert omdat hij/zij vast zit op iets wat u eerder hebt verteld. Het is normaal dat uw kind het gesprek terugbrengt naar iets wat al vroeger werd besproken. Dan herhaalt u wat u al gezegd hebt of geeft u nieuwe antwoorden op nieuwe vragen.

 

Sommige verklaringen kan geen enkel kind in één keer vatten. Vertel dan beetje bij beetje over wat tot uw beslissing heeft geleid. Sommige uitspraken herhaalt u best in elk geval, vooral in de beginperiode van de scheiding. Jij bent niet de schuld van onze scheiding. Jij kan daar niets aan doen.