Onze uitleg

• We hebben heel erg ons best gedaan om te proberen onze problemen op te lossen. Het is ons niet gelukt. Wij zien je nog even graag en we blijven natuurlijk je mama en papa. Maar we zullen niet meer in hetzelfde huis wonen.

 

• Volwassenen hebben problemen die ze moeten oplossen, zelfs al brengt dat veel leed bij hun kinderen. Het spijt ons heel veel dat we je ongelukkig maken. Maar de overstap van één huis naar twee huizen verandert niet onze liefde voor jou.

 

• We boeien elkaar niet meer. Er is een groot verschil tussen ons gegroeid. We hebben ons heel verschillend ontwikkeld. We hechten belang aan zo'n verschillende zaken. We hoopten dat wij vele terreinen zouden delen, maar de kloof werd hoe langer hoe breder.

 

• De verschillen tussen onze families van herkomst zijn meer en meer duidelijk geworden en wegen veel meer dan vroeger. De band met onze families is te zwaar gaan wegen.

 

• We weten dat onze scheiding je veel verdriet doet en we hadden ook gewild dat we konden samenblijven. Jij hebt niets verkeerds gedaan waardoor wij hebben beslist uit elkaar te gaan. Je kan ook niets doen om onze beslissing te veranderen. En natuurlijk gaan wij allebei goed voor jou blijven zorgen.

 

• Wij zijn ons geduld met elkaar kwijt. We irriteren ons veel te veel en verwijten elkaar te veel. We laten irritaties voortdurend oplopen. Temperamenten van mensen verschillen. Sommige mensen tonen vlug heftige emoties maar het zakt bij hen ook vlugger. Het lukt ons niet meer om snel genoeg bij te stellen.

 

• We leven te veel als vreemden bij elkaar. We zwijgen over alle belangrijke dingen. Vroeger konden we over veel samen praten. Dat kunnen we nu niet meer. We zijn zo ver van elkaar gegroeid.

 

• We willen elk een eigen nieuw leven, rustiger voor ons, papa en mama apart. Maar wisselend met jullie, de kinderen bij ieder van ons.

 

• Wij hebben de overgangsmomenten niet herkend en zijn onze oude gewoonten blijven verder zetten.

 

• Wij hebben de invloed van onze aparte en verschillende voorgeschiedenissen onderschat, we hebben niet gezien dat we samen iets nieuws moesten bouwen, we hebben te weinig stil gestaan bij...We waarderen elkaar niet meer genoeg.

 

• Mama en papa hebben elkaar vroeger graag gezien. Jij bent er gekomen uit liefde. Mama en papa hebben van alles geprobeerd om een goed gezin te blijven, maar zijn er niet in geslaagd... Onze oplossing is apart wonen en scheiden. Mama/papa vond scheiding een oplossing, papa/mama eerst niet. Maar nu respecteert papa/mama die beslissing van papa/mama wel en gaat hij/zij ermee akkoord dat scheiden de enige oplossing is...Het kan niet anders, schatje.

 

• We begrijpen dat je het nu moeilijk hebt. Je hebt gevoeld dat mama en papa gespannen zijn, ruzie gemaakt hebben. Er werd niet meer gelachen. Mama en papa verdragen elkaar niet meer. Daar heb je veel verdriet over. Mama en papa zijn nu alle twee teleurgesteld, verdrietig, omdat ze er niet in geslaagd zijn om ons allemaal samen gelukkig te maken. We zullen allemaal nog een tijdje verdrietig zijn: wij en jij. Dat is normaal. Je zult mama en papa af en toe nog wel eens zien wenen.

 

• Mama en papa zullen allebei voor jou blijven zorgen. We zullen je allebei graag blijven zien en er zijn voor jou. Het is niet omdat je mama of papa minder vaak zal zien, dat papa of mama je minder graag ziet. Papa en mama zullen heel dikwijls aan jou denken, ook al zijn we niet samen.

 

• Mama en papa zullen nog wel af en toe heel boos zijn op elkaar. Dat is altijd zo bij een scheiding. Het is niet omdat mama boos is op papa, dat ook jij boos moet zijn op papa, of omgekeerd. Mama wil dat je het goed stelt bij papa. Papa wil dat jij het goed stelt bij mama. Als jij van bij mama naar papa komt, dan mag je aan papa de prettige en ook de minder prettige dingen vertellen, en omgekeerd. Je kan en mag ons wel af en toe steunen en helpen. Dat is tof en flink. Ik heb gehoord hoe je mij zei: 'Mama, toe, je moet niet wenen, ik ben er toch ook nog.' Het is lief dat je mij wil troosten. Je moet wel goed weten dat wij zelf onze problemen willen en kunnen oplossen.

 

• Jullie hebben het wel gemerkt de laatste tijd. We hebben het moeilijk. Onze batterijen zijn leeg. En dat zal allicht nog wel een tijdje duren. Het is niet jullie taak zich hiervoor in te spannen.

 

• Wij hebben teveel ruzie gemaakt, dus hebben we beslist om op verschillende plaatsen te wonen. Mama blijft hier wonen. Papa gaat verhuizen naar een ander huis. Volgende week zal papa met jou naar zijn nieuw huis gaan en je ook jouw nieuwe kamer tonen. Als je naar school gaat, zal je op de schooldagen hier bij mama wonen. Als het weekenddagen of vakantiedagen zijn, zal je evenveel bij papa als bij mama wonen. We hebben het zo geregeld dat je nooit te lang mama niet ziet of papa niet ziet. We willen ook dat je weet dat jij niets verkeerds hebt gedaan. Dit is niet jouw schuld. Er zijn 'grotemensenproblemen' tussen mama en papa. We willen dat je weet dat we hier heel verdrietig om zijn, maar mama en papa kunnen zelf voor zichzelf zorgen. We willen niet dat jij probeert deze 'grotemensenproblemen' op te lossen. Dat moeten wij zelf doen. Het belangrijkste is dat je weet dat we je beiden heel erg graag zien.

 

• Weet je nog hoe wij je hebben verteld dat we veel problemen hadden om samen te leven? Wel, we hebben triestig nieuws voor je. Mama en papa zijn tot het besluit gekomen dat we niet gelukkig zijn samen. We hebben beslist dat we niet langer gaan samen wonen. Het spijt ons dat we je dat moeten meedelen, maar we gaan scheiden. Weet je wat een scheiding is? We zullen niet meer samenwonen. En we zullen niet meer getrouwd zijn. Dat maakt ons allebei verdrietig maar we denken dat we ons beter zullen voelen zo. We weten dat jij ook verdrietig bent als je dit nieuws hoort. Misschien word je ook kwaad op ons. Hoe je je ook voelt, we willen dat je er met ons kan over spreken. Hoe dan ook, nu moet je weten dat je vader binnen twee weken gaat verhuizen. Hij gaat niet ver van je school wonen. Hij zal je binnen enkele dagen zijn nieuwe plek laten zien. Mama blijft hier wonen, zeker tot het einde van dit schooljaar. Dan gaat mama een ander huis zoeken, niet te ver van je school. Zo kan je naar dezelfde school blijven gaan, en zo kan je je vriendjes blijven zien. En je zal ook mama en papa veel blijven zien. Je verblijfsregeling... We weten dat er veel zal veranderen en dat we je veel vertellen. We hebben tijd om er straks elk apart met jou over te spreken. En voordat papa verhuist, kunnen we je er nog meer over vertellen. Maar er is één ding dat we alle twee willen dat je nu goed begrijpt: mama en papa houden allebei heel veel van jou. En we willen alle twee dat je weet dat we willen dat jij mama blijft graag zien en dat jij papa blijft graag zien zoals je altijd al hebt gedaan, ook nu wij niet meer in hetzelfde huis zullen wonen.