Wil uw tiener meer dan meetellen?

Home > Uw kind ondersteunen      

Kinderen willen niet zozeer meebepalen maar wel meetellen. Ze willen een beetje kunnen 'kiezen' maar niet te veel. Jongeren willen niet enkel meetellen maar ook mee bepalen. Dit betekent: thuis veel gepalaver en onderhandelen over hoe mee bepalen waarover. Op welke gebieden bepaalt uw jongere? Hoe bespreken met een schoolkind dat de oudere zus wel mee bepaalt?

 

Wat vind jij belangrijk als we gaan apart wonen? Waar wil je dat wij rekening mee houden? Heb je voorstellen voor een bepaalde regeling? Welke gevolgen heeft een regeling op de vriendenkring en de vrijetijdsactiviteiten van uw kind? Hoeveel zakgeld krijgt uw jongere van wie en wanneer? Is dat anders dan vroeger? Om hoe laat moet hij of zij thuis zijn? Verandert dit uur door de twee huizen? Bij wie kan hij of zij nu blijven slapen en wordt dat anders door de scheiding? Wie zal nu naar de schoolvergaderingen gaan? Draai samen met uw tiener filmpjes over hoe een bepaalde verblijfsregeling voor uw tiener zou lopen. Hoe lopen verblijfsregelingen bij de schoolvrienden? Wat vinden zij ervan?

 

Jij kan voorstellen doen maar wij beslissen. Het gezag en de verantwoordelijkheid blijven bij ons, de ouders. Dit blijft zo, zelfs al kiezen wij een regeling die jij hebt voorgesteld.

 

Wil uw kind dat de school iets weet over de scheiding? Wat? En wie zal melden dat er een scheiding komt? Zegt u zelf aan de schooldirecteur dat u gaat scheiden? Dan toont u meteen dat u verantwoordelijk bent voor deze beslissing en niet uw kind. Kinderen tellen niet mee in de beslissing om te scheiden. U kan ook meteen de verblijfsregeling en nieuwe adressen meedelen. Of vertelt uw kind dat liever zelf? Welke afspraak maakt u met de school over schoolvergaderingen en rapporten? Sommige scholen maken twee uitnodigingen en twee rapporten. Wat vindt uw kind daarvan?