Uw kind ziet twee ouders

Home > Uw kind ondersteunen      

De meeste ouders zien elkaar op den duur enkel als ouders. Tijdens de scheiding is dat anders. U ziet een ex-vrouw die ook de moeder van uw kind is. Of u ziet een ex-man die ook de vader van uw kind is. Uw kind ziet geen ex-partner. Uw kind ziet enkel twee ouders. Uw ex-partner is voor uw kind enkel een mama of een papa. Uw kind wil zijn mama en zijn papa graag zien.

 

Als u kwaad bent op uw ex-partner, dan weet en voelt uw kind dat. Kinderen denken soms dat zij dan ook moeten kwaad zijn op hun andere ouder. Of ze voelen zich schuldig omdat zij niet kwaad kunnen of willen zijn op hun andere ouder.

 

Kinderen weten dikwijls niet dat zij de andere ouder mogen blijven graag zien, ondanks kwaadheid van ex-partners op elkaar. U kan dat gewoon zeggen, dat stelt uw kind gerust. Het is niet omdat mama (als ex-vrouw) boos is op papa (als ex-man), dat jij ook boos moet zijn op papa. En omgekeerd: het is niet omdat papa boos is op mama, dat jij ook boos moet zijn op mama. Dan kan uw kind beide ouders graag zien, zonder zich schuldig te voelen.

 

Kinderen voelen zich snel onder druk om partij te moeten kiezen voor de ene ouder tegen de andere ouder. Bijvoorbeeld als de ene ouder vraagt een vervelende boodschap over te brengen aan de andere ouder. Of als de ene ouder klaagt over de andere ouder, of lelijke dingen zegt over de andere ouder. Kinderen kunnen het daar heel moeilijk mee krijgen. Het is voor een kind veel gemakkelijker als ouders zelf en rechtstreeks hun persoonlijke boodschappen overbrengen. En bij familie of vrienden klagen over de andere ouder. Kinderen horen liever geen kwaad spreken over gebeurtenissen waar ze niets mee te maken hebben.

 

Sommige kinderen zeggen wat zij niet prettig vinden. Anderen zeggen dat niet, omdat ze hun ouders niet willen kwetsen of bang zijn van de reactie. Je zegt niet veel... Vind je het vervelend dat ik je zo veel vragen stel over je mama/papa? Heb je liever dat ik dat niet meer doe?

 

Ouders voelen zich soms onaangenaam geraakt als hun kind vertelt over de leuke kanten van de andere ouder, of over leuke dingen die ze bij de andere ouder gedaan hebben of kunnen doen. U kan het ook anders bekijken. Als uw kind positieve dingen vertelt na een verblijf bij de andere ouder, geeft uw kind u een compliment. Uw kind weet dat het van u zijn andere ouder graag mag zien. Zie mij als een kind van twee ouders die ik allebei graag zie. Zo zie ik mezelf. Zo mag ik mezelf zien.