Kostenco-ouderschap

Beide ouders betalen elk afzonderlijk aparte kosten met eigen geld. Beide ouders beheren samen alle inkomsten voor het kind en alle gezamenlijke uitgaven voor het kind. (Als één ouder de kosten beheert, dan komen alle inkomsten voor het kind toe bij deze ouder.)

 

Als de ouders samen de kosten beheren dan komen alle inkomsten meestal toe op een kindrekening op naam van beide ouders: kindergeld, studiebeurs, bijdragen van beide ouders, terugbetaling gezondheidskosten. Soms storten de ouders ook hun belastingvoordelen op de kindrekening. Met het geld op de kindrekening betalen de ouders de gezamenlijke kosten (soms ook aparte kosten).

 

De ene ouder heeft het kind fiscaal ten laste en heeft daardoor belastingvoordeel. De andere ouder betaalt zijn bijdrage in de vorm van onderhoudsgeld en heeft daardoor belastingvoordeel. Of de ouders hebben fiscaal co-ouderschap, waardoor het belastingvoordeel door kind fiscaal ten laste verdeeld wordt.

 

Bij kostenco-ouderschap moeten enkele moeilijke vragen beantwoord worden.

 

Wie heeft het kind fiscaal ten laste?
Betaalt een ouder onderhoudsgeld en hoeveel?
Is fiscaal co-ouderschap interessant?
Wie ontvangt het kindergeld (dat op de kindrekening wordt gestort)?
Bij welke ouder heeft het kind zijn officieel adres?
Wie ontvangt de studiebeurs (die op de kindrekening wordt gestort)?
Welk geld wordt op de kindrekening gestort?
Op wiens naam staat de kindrekening?
Wie mag voor welke kosten hoeveel geld afhalen van de kindrekening?
Wie betaalt welke kosten met geld van de kindrekening?

 

Duidelijke afspraken, regelmatig zakelijk overleg en evaluatie is nodig om kostenco-ouderschap goed te doen werken. Voor sommige ouders werkt het prima.

 

Meer
Beperkt kostenco-ouderschap