Bemiddeling ondersteunt het eerste traject

Er zijn vijf trajecten naar een ouderschapsplan. Bemiddeling past in het eerste traject.

 

Jan en Marie hebben twee kinderen. Ze gaan apart wonen. Ze moeten hun ouderschap herorganiseren. Jan en Marie hebben een meningsverschil over de verblijfsregeling. Jan denkt aan verblijfsco-ouderschap. Marie denkt aan één thuis voor de kinderen. Wat kunnen zij doen met dat verschil?

 

Jan en Marie moeten beslissen welk traject zij zullen volgen. Elk traject kan uitmonden in een ouderschapsplan dat beschreven is in een afdwingbaar vonnis, in een afdwingbare notariële akte of in een afdwingbare minnelijke schikking. Afdwingbaar wil zeggen dat Jan en Marie elkaar kunnen verplichten de regelingen in het plan uit te voeren. Een rechter of een notaris kan een ouderschapsplan bekrachtigen en daardoor afdwingbaar maken. Een akkoordvonnis, een (beslissings)vonnis, een notariële akte en een minnelijke schikking zijn afdwingbaar.
  

 

Jan en Marie laten een rechter beslissen

 

Jan en Marie stappen naar een rechter, en Jan en Marie bepleiten zelf hun zaak. Of Jan en Marie nemen elk een advocaat in de arm, en de advocaten stappen naar de rechter, en de advocaten pleiten. Bepleiten of pleiten (enkel advocaten mogen 'pleiten') betekent de rechter proberen overtuigen van het eigen gelijk en het ongelijk van de tegenpartij. De rechter beslist regelingen die hij samenbrengt in een ouderschapsplan. De rechter beschrijft zijn plan in een (beslissings)vonnis.

 

Of Jan en Marie beslissen zelf

 

Jan en Marie nemen elk een advocaat in de arm. De twee advocaten onderhandelen. Het resultaat van die onderhandelingen tussen advocaten, is een ontwerpovereenkomst. Jan en Marie moeten dit plan goedkeuren en de eindbeslissing nemen. De advocaten laten het ouderschapsplan door een rechter bekrachtigen in een akkoordvonnis.

 

Of Jan en Marie stappen naar een notaris of een advocaat die hen adviseert tot Jan en Marie een overeenkomst bereiken. De notaris of de advocaat beschrijft regelingen die hij samenbrengt in een ouderschapsplan. De notaris kan het plan bekrachtigen in een notariële akte.

 

Of Jan en Marie onderhandelen en beslissen zelf. Jan en Marie onderhandelen zonder hulp. Of Jan en Marie vragen hulp van een bemiddelaar of van een schikkingsrechter. Of een rechter heeft Jan en Marie verwezen naar een bemiddelaar. Jan en Marie laten hun ouderschapsplan door een rechter bekrachtigen in een akkoordvonnis, of door een notaris in een notariële akte.