Wat doet een ouderschapsbemiddelaar?

Een bemiddeling start met twee gesprekken van u beiden apart met de bemiddelaar. Of een bemiddeling start onmiddellijk met een bijeenkomst van u beiden samen met de bemiddelaar. Nadien zijn de bijeenkomsten gezamenlijk, soms af en toe onderbroken door enkele bijeenkomsten van u beiden apart met de bemiddelaar.

 

Wat zijn de rollen van een bemiddelaar? Een bemiddelaar in familiezaken ondersteunt het eerste traject om familiezaken te regelen. Hij helpt doelmatig onderhandelen. Hij bewaakt de bemiddelingsregels, stelt standpunten ter discussie, en is zorgzaam. Hij helpt gelijkwaardig onderhandelen. Hij installeert evenwicht. Hij geeft geen advies. Hij geeft informatie en verwijst soms naar een specialist. Een bemiddelaar maakt een context waarin u zakelijk kunt regelen, niet te veel afgeleid door emoties. Hij zet emoties naast zaken, geschiedenis naast toekomst. Hij zet uw meningen naast elkaar.

 

Doet een ouderschapsbemiddelaar iets speciaals?

 

Een ouderschapsbemiddelaar geeft u informatie over gezag en over mogelijke verblijfsregelingen. En hij zoekt mee naar een interessante kostenregeling waarbij u belastingvoordelen en andere mogelijke rechten optimaal benut. Als u een overeenkomst bereikt, beschrijft de bemiddelaar de regelingen in een ouderschapsplan. U kan dit plan laten bekrachtigen waardoor iedereen moet doen wat in het plan staat. U hebt geen advocaat nodig.

 

Een ouderschapsbemiddelaar helpt u over uw kind onderhandelen als ouders, niet als ex-partners. Ik begrijp dat u als ex-partner gekwetst bent. Wat vindt u als moeder/vader belangrijk voor uw kind? Discussies over het kind worden vaak onbedoeld doorkruist door verwijten als ex-partner. Dat bemoeilijkt onderhandelingen over het kind. Als ouders enkel als ouders nadenken, verlopen onderhandelingen minder bits en doelmatiger. U bent een ex-partner. En u bent een ouder. Misschien bent u kwaad op uw ex-partner maar respecteert u hem of haar als ouder. Een ouderschapsbemiddelaar zet ex-partners naast ouders.

 

Een ouderschapsbemiddelaar stelt vragen over de mogelijke inbreng van uw kind. Hij brengt uw kind heel concreet in beeld. Is er tijd om stil te staan bij de bekommernissen van uw kind? Op welke manier houdt u rekening met wat uw kind belangrijk vindt? Hoe zal uw kind de verblijfsregeling ervaren? Wat zal voor uw kind goed lopen? Wat minder goed? Zal uw kind protesteren? Zal uw kind de regeling aanvaarden? Soms is er tijd om een verblijfsregeling eerst een tijdje uit te proberen om te zien of de regeling goed genoeg voelt voor iedereen. Nadien kan u de regeling in de bemiddeling verbeteren.

 

Als u een akkoord hebt over het gezag, het verblijf en de kostenregeling van uw kind, beschrijft de ouderschapsbemiddelaar uw afspraken in een ouderschapsplan. Dit plan kan u met steun van de bemiddelaar laten bekrachtigen door een rechter of notaris. Een vonnis van een rechter en een notariële akte zijn afdwingbaar. Dan kan u elkaar dwingen de regelingen uit te voeren.