Weet uw kind wat bemiddelen is?

Uitleg geven bij de start van de bemiddeling

 

Weet uw kind dat u naar een bemiddelaar gaat? Wat denkt uw kind dat een bemiddelaar doet? Wat verwacht uw kind van de bemiddelaar? U kunt uw kind een folder geven met uitleg over bemiddeling. Dan kan uw kind mee volgen.

 

folder bemiddeling kinderen print
folder bemiddeling jongeren print

 

Samen naar de leeshoek op de Kinderensite kijken, kan een aangename manier zijn om jonge kinderen moeilijke dingen uit te leggen. Wat moeten wij, ouders, allemaal regelen? Hoe kunnen wij dat regelen? Wat vertelt de wet hierover? Uw tiener kan u verwijzen naar 'Wat moeten je ouders doen?' op de Jongerensite.

 

Uitleg geven bij de afronding van de bemiddeling

 

Een bemiddeling leidt dikwijls tot een akkoord over de verblijfsregeling. Dit akkoord wordt meestal beschreven in een ouderschapsplan dat door een rechter of notaris wordt bekrachtigd. Legt u uw kind uit hoe de bemiddeling is verlopen? Legt u uit hoe u de beslissing hebt genomen? Weet uw kind waarom het zo heen en weer zal moeten? Is de verblijfsregeling voor uw kind duidelijk? Hoe gaat u uitleg geven over de verblijfsregeling? Weet uw kind wanneer het bij mama is en wanneer bij papa? Is een verblijfskalender iets voor u? Kan uw kind uw beslissing aanvaarden? Zal uw kind zijn best doen om de regeling goed uit te voeren? Zal uw kind ontgoocheld zijn? Waar heeft zijn teleurstelling mee te maken?

 

Soms wordt een bemiddeling afgerond zonder akkoord. Bemiddeling ondersteunt het eerste traject. Als dit eerste traject niet leidt tot een overeenkomst, stappen ouders over naar een ander traject, vaak met elk een eigen advocaat. De advocaten kunnen dan onderling onderhandelen, of pleiten om de rechter te overtuigen. Welke uitleg geeft u dan? Begrijpt uw kind dat u beiden geprobeerd hebt een goed akkoord te bereiken maar dat onderhandelingen niet altijd gemakkelijk zijn? Hoe legt u de overstap van één bemiddelaar naar twee advocaten uit? Begrijpt uw kind dat u rust wil en dat het soms nodig is een beslissing aan een rechter te vragen?