De perfecte ouder bestaat niet

Uw kind rekent op u. Ouders moeten dit, ouders moeten dat. De druk is soms heel groot. Men vraagt vaak te veel. Uw kind steunen tijdens een crisis is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Geen enkele ouder slaagt erin om altijd verstandig te reageren en eigen emoties opzij te zetten. Vooral pubers, die zo al niet gemakkelijk zijn, kunnen het hun scheidende ouders knap lastig maken.

 

Kinderen leren veel van de menselijke reactie van hun ouders. Als ouders zeggen dat ze niet perfect zijn, kunnen ook kinderen aanvaarden dat ze niet perfect zijn. Net als ouders kunnen kinderen niet voldoen aan alle verwachtingen. Dat is niet erg. Niemand is perfect.

 

Geef uw kind uitleg over de spanningen die er zijn. Als mensen emotioneel zijn, zeggen ze soms domme dingen. In sommige omstandigheden maken ouders elkaar zwart. Zeg dat het niet zou mogen maar dat u niet perfect bent.

 

• Ik vind het heel moeilijk. Ik heb erg ongelijk om zo negatief over je moeder te spreken.
• We zijn soms zo sterk met onze eigen zaken bezig dat we er minder zijn voor jullie. Dan zien we niet hoeveel jullie ons nodig hebben. Dat zou niet mogen.
• We doen ons best, maar het lukt niet altijd goed.
• Dat we jou soms betrekken in onze ruzies zou niet mogen, en toch gebeurt het. Dit is moeilijk voor jou.
Hoezeer u ook als ouder zou proberen, u kan niet vermijden dat uw kind uw scheiding lastig vindt.
De overgang van samenwonen naar apart wonen hoeft voor uw kind geen te zware last te zijn.
De meerderheid van de kinderen functioneert goed ondanks de last van de scheiding. Kinderen hebben veerkracht. Als ze hun krachten kunnen aanspreken, houden ze goed stand. U kunt de last niet overnemen, wel erkennen en draaglijk houden.

 

Uiteindelijk weet niemand met zekerheid wat goed is voor uw kind. Wat goed is voor de een, is niet goed voor de ander. Soms heeft een goedbedoelde actie een goed effect, soms geen of zelfs een tegenovergesteld effect. Elke ouder denkt wel eens: Zo doe ik het goed. En elke ouder denkt wel eens: Voortaan doe ik het anders. Misschien is een goede ouder een ouder die het zoeken niet opgeeft. Een ouder die blijft uitproberen wat goed werkt.

 

Maak uw leven niet te ingewikkeld. Geef u zelf geen onmogelijke opdrachten. Een beetje minder kan ook. Wat is haalbaar? Doe niets wat niet haalbaar aanvoelt. Doe iets anders. Als u bijvoorbeeld aanvoelt dat face to face overleggen met de andere ouder niet kan, overleg dan via mail. Als u aanvoelt dat u nu geen uitleg kan geven aan uw kind, doe het dan later. Als u voelt dat u niet aandachtig kan luisteren, spoor uw kind aan om met een andere volwassene die u vertrouwt te praten. Als u elkaar niet kan ondersteunen, werk elkaar dan niet tegen. Dat is al heel wat.

 

De moeilijke overgangsfase gaat over. Uiteindelijk beseffen kinderen heus wel dat hun ouders van hen houden. Twee huizen, twee warme nesten. Petit à petit l'oiseau fait son nid.