Luisteren en babbelen

Sommige kinderen tetteren er de hele dag op los en nemen de risico's erbij. Anderen zijn bedachtzaam en voorzichtig en worden graag uitgenodigd. Een scheiding ligt voor alle kinderen zo gevoelig dat de meesten aarzelen en slechts bij mondjesmaat verwoorden wat hen dwars zit.
En enkel als ze een gesprek veilig vinden.

 

Hoe merkt u dat uw kind 'iets te zeggen heeft'? Als uw kind een openingszinnetje zegt, bijvoorbeeld 'Mama ik vind het niet prettig dat ik niet meer naar oma mag.' Of als uw kind erg verdrietig kijkt, of boos of bang. Heeft uw kind u iets belangrijks te vertellen? U kunt zeggen wat u merkt: 'Mis je oma? Ja, onze scheiding maakt het je niet gemakkelijk.' Of: 'Je ziet er verdrietig uit. Wat scheelt er?' Of:
'Ik zie dat je erg boos bent. Is het omdat mama en papa minder tijd voor jou hebben en alles rap-rap moet gebeuren?' Of: 'Ja, ik denk dat je bang bent...' Misschien zegt uw kind dat u zich vergist in wat u denkt dat er is. 'Neen papa, ik ben niet bang maar boos omdat je ruzie maakt met mama.'

 

Ouders nodigen hun kinderen op allerlei manieren uit om iets te zeggen over wat hen bezig houdt.
Hoe stelt u uw kind op zijn gemak? Kinderen zijn soms bang om dingen verkeerd te zeggen.
Hoe stelt u uw kind gerust? Misschien zegt u iets in de zin van: 'Ik weet wel dat je van de ene kant mij graag wat vertelt over wat je bezig houdt en dat je tegelijkertijd ook aarzelt omdat je niet zeker weet wat ik zou denken van wat je zegt. Toch...' Sommige ouders stellen hun kind enkele eenvoudige vragen die het gemakkelijk kan beantwoorden, zonder aan te dringen. Dat kan ook een gesprek op gang brengen.

 

Natuurlijk kunnen ouders niet altijd en overal tijd maken om te luisteren naar wat hun kind te vertellen heeft. Kinderen kunnen meestal wel wat wachten. 'Ik merk dat er iets aan de hand is. Ik heb nu geen tijd. Ik zal je straks in de auto zeggen wat ik denk dat je bezighoudt. Help mij er aan denken.'

 

Vragen beantwoorden
Luisteren
Woorden geven
Babbelen

 

Meer
Spreken met andere volwassenen
Spreken met andere kinderen
Spreken zonder woorden
Als uw kind niet veel zegt...