Wat kunnen ouders doen? Wat zegt uw kind?

Home > Uw kind ondersteunen      

Uw kind is Fien of Robbe of Eva niet. Elk kind is anders. Wat voor sommige kinderen een probleem is, is het niet voor andere kinderen. Wat het ene kind stress geeft, betekent voor een ander kind een hulp. Kinderen hebben hun ouders nodig tijdens de scheiding. U kent uw kind het best. U bent veruit de beste expert om uw kind te steunen. U kunt zoeken hoe u uw kind best aanpakt, op uw eigen manier. Hoe komt u te weten wat uw kind lastig vindt en wat uw kind geruststelt? Wat kunt u als ouder doen zodat uw kind vat krijgt op wat er rondom hem gebeurt?

 

De beste leidraad is uw kind zelf. Uw kind heeft veel te vertellen. Uw kind kan ook veel vertellen. Wat zegt uw kind? Wat zegt uw kind niet? Waar is uw kind mee bezig? Waar is uw kind niet mee bezig? Waar liggen de gevoeligheden van uw kind? Welke geschiedenis draagt uw kind met zich mee? Welke moeilijkheden ondervindt uw kind in zijn huidige leefsituatie? Welke knooppunten ervaart uw kind in zijn twee huizen? Waar vindt uw kind zijn steunpunten? Wat ziet uw kind?

 

Mee kijken door de ogen van hun kind maakt ouders gevoelig voor de ervaringen en de inzet van hun kind. Als u door de ogen van uw kind kijkt, merkt u dat uw kind de scheiding heel anders ervaart dan u doet. Zelf eigen verdriet en kwaadheid voelen, en toch kort bij het verdriet en de kwaadheid van uw kind komen: het is moeilijk. Als ouder de pijnlijke gevoelens van uw kind delen en er niet op afhaken of van weglopen: het is moeilijk. En er ook nog iets mee doen waardoor uw kind er ook iets mee kan doen. En met zijn leed kan overeind blijven.

 

U zit zelf in een stressvolle situatie. U heeft veel rond uw hoofd. U moet zaken regelen. U moet zorgen voor financiële zekerheid voor uw kind en voor u zelf. U bent opgeslorpt door eigen gedachten en gevoelens. Dat zijn geen ideale omstandigheden om de situatie ook helemaal anders te bekijken, door de ogen van uw kind. Maak het niet te moeilijk. De perfecte ouder bestaat niet. Sommige ouders doen het zus. Andere ouders doen het zo en helemaal anders. Vertrouw uw aanvoelen. Zoek op deze site enkele tips die voor u haalbaar zijn. Probeer en kijk of ze voor u en uw kind goed werken.

 

Luisteren en babbelen
Uitleg geven
Iets doen met wat uw kind zegt
Elkaar ondersteunen