Iets doen met wat uw kind zegt

Als kinderen meetellen, krijgen ze vat op wat er rondom hen gebeurt. Ze voelen zich beter als ze een actieve rol hebben in de organisatie van het apart wonen, als ze kunnen zeggen wat ze belangrijk vinden, waarvoor ze bang zijn, wat ze niet willen dat gebeurt. Maak de bijdrage die uw kind heeft, zichtbaar voor het kind. Ik kan rekenen op mama en op papa. Wat er ook gebeurt, mijn ouders houden rekening met mij. Als ik iets te zeggen heb, luisteren ze goed en doen ze er iets mee.

 

Ouders laten hun kind op allerlei manieren meetellen in de regelingen. Sommigen geven hun kind uitleg over de beslissingen die zij nemen of die de rechter neemt. Ze leggen uit hoe zij of de rechter met de bekommernissen van het kind rekening hebben of heeft gehouden. Anderen geven hun kind inspraak in enkele van de regelingen die het kind zelf belangrijk vindt. Of ze zorgen ervoor dat hun kind opmerkingen en aanvullingen bij de beslissingen kan geven. Welke last berokkent de gekozen verblijfsregeling je? En wat kunnen we eraan doen zodat je minder last hebt?

 

Meetellen is niet hetzelfde als beslissen. Kinderen beslissen niet dat er een scheiding komt, en kinderen tellen niet mee in de beslissing om te scheiden. Kinderen beslissen niet welke regelingen er komen maar ze tellen wel mee in de regelingen. Kinderen dienen gerustgesteld te zijn dat zij niet verantwoordelijk zijn voor beslissingen. Hun ouders nemen beslissingen of een rechter neemt beslissingen. Kinderen kunnen de regelingen mee sturen.

 

Wat kan uw kind mee sturen?
Wil uw tiener meer dan meetellen?

 

Meer
Wat doen met moeilijke uitspraken?
Als u uw kind weinig ziet...