Waarom zelf onderhandelen?

Hoe groter de deelname aan het beslissingsproces, hoe meer kans op inschikkelijkheid en inzet bij de uitvoering van de regelingen. Beslissingen die ouders zelf onderhandeld hebben, worden beter nageleefd. Ouders die zelf tot een akkoord zijn gekomen, blijven langer akkoord. Een regeling die u zelf bedacht hebt en die u beiden aanvaardt, geeft later minder aanleiding tot conflicten.

 

Als u zelf hebt onderhandeld over wanneer uw kind bij wie verblijft, en over hoeveel u beiden betaalt voor de kosten van uw kind, weet u hoe de regelingen tot stand zijn gekomen. U weet of het veel moeite en welke moeite het heeft gekost om tot een akkoord te komen. Als u beiden het gevoel hebt dat rekening werd gehouden met ieders bekommernissen dan is het navolgen van het uiteindelijke akkoord haalbaar, zelfs al is het akkoord niet helemaal wat u eerst had gewild.

 

De regelingen zijn persoonlijk, creatief, en origineel. Ze passen bij uw persoonlijke overtuigingen. De overeenkomst is duidelijk. U kent de geschiedenis en de betekenis van de afgesproken regelingen precies. U hebt er zelf aan gewerkt. U houdt uw ouderschap in eigen handen. Een beslissing die gebaseerd is op de persoonlijke bekommernissen en opvoedingsideeën van de ouders, maakt meer kans op een gevoel van tevredenheid op lange termijn. U kan de regelingen later zelf soepel aanpassen aan nieuwe omstandigheden.

 

U kan zelf bepalen hoe u onderhandelt. U kan onderhandelen met afstand, eventueel schriftelijk via mail. Of u kan samen rond de tafel zitten. U bepaalt zelf het tempo en de duur van uw onderhandelingsprocedure.

 

U kan hulp inroepen. Hebt u te weinig informatie maar kan u wel zakelijk onderhandelen en zijn de meningsverschillen niet te groot? Een notaris of een advocaat kan u informatie en advies geven. Is zelf zakelijk onderhandelen moeilijk en/of zijn de meningsverschillen groot? Zijn de onderlinge spanningen groot? Er is moed nodig om toch zelf te willen onderhandelen. Zelf onderhandelen is niet de gemakkelijkste weg. U kwetst elkaar onvermijdelijk, ook wanneer u zakelijk onderhandelt. Een ouderschapsbemiddelaar geeft informatie, en helpt u doelmatig en gelijkwaardig onderhandelen. Ouderschapsbemiddeling is een onderdeel van bemiddeling in familiezaken.

 

Zelf onderhandelen is goedkoper dan twee advocaten laten onderhandelen. Ook als u de hulp inroept van een bemiddelaar of een notaris of advocaat, blijft zelf onderhandelen goedkoper dan twee advocaten betalen.