Uitleg geven

Wij gaan scheiden. Deze mededeling is een van de moeilijkste stappen bij het uiteengaan van ouders. Ook uitleg geven over de reden van de scheiding vinden ouders meestal heel moeilijk. Vele ouders stellen de mededeling uit of geven uiteindelijk geen uitleg. Omdat ze niet weten wat ze best zeggen en hoe ze het best zeggen. Of omdat ze bang zijn van de reactie van hun kind. Of omdat hun kind te jong is en een uitleg niet zou begrijpen. Of omdat ze geen problemen willen maken 'waar er geen problemen zijn'.

 

Vernemen dat er twee huizen komen in de plaats van één, is voor elk kind een heel verwarrende gebeurtenis. Als er openlijke ruzies waren, dan komt dit nieuws niet onverwacht, zeker niet voor jongeren. De mededeling dat hun ouders gaan scheiden, is schokkend voor kinderen die niet op de hoogte waren van de grote moeilijkheden tussen hun ouders.

 

Kinderen willen weten waarom hun ouders scheiden. Zij denken snel dat zij iets verkeerds hebben gedaan waardoor hun ouders uiteen gaan. Dikwijls zit in hun eigen uitleg dat zijzelf - de kinderen - de schuld zijn van de scheiding. Als hun ouders geen andere uitleg geven, dan wordt Het is mijn schuld hun waarheid. Dat is een heel belastende gedachte. Kinderen tonen niet altijd dat ze worstelen met de reden van de scheiding. Daardoor merken vele ouders niet dat hun kind vragen of zorgen heeft.

 

Ouders geven op allerlei manieren uitleg over de reden van hun scheiding. Wat werkt bij de een werkt niet bij de ander. Sommige ouders doen het zus, andere zo. Ouders en kinderen voelen wat wel en wat niet bij hen past. Soms is het voor iedereen goed dat beide ouders samen uitleggen waarom er een scheiding komt. Soms is het beter dat elke ouder apart uitleg geeft. Soms past veel uitleg. Soms past weinig uitleg. Soms liever een algemene uitleg. Soms een meer concrete uitleg. Sommige ouders zeggen alles aan hun kind, andere zeggen heel weinig.

 

Kinderen geven aan wat wel en niet kan als uitleg. Wat het ene kind geruststelt, kan een ander kind verontrusten. Welke uitleg begrijpt uw kind? Welke uitleg stelt uw kind gerust? Welke uitleg helpt uw kind vooruit? Weet u niet hoe eraan beginnen? Misschien vindt u op deze site enkele tips die bij u passen. Probeer en kijk of ze voor u en uw kind goed werken. Er is één vaste regel. Zeg uw kind: Het is niet jouw schuld.

 

Wanneer uitleg geven?
Welke uitleg helpt mijn kind vooruit?
Uitleg aanpassen aan de leeftijd?
Onze uitleg of mijn uitleg?
Samen of apart uitleg geven?

 

Meer
Een uitleg is nooit af
Uitleg geven over spanningen
Uitleg geven over de verblijfsregeling
Uitleg geven over een nieuwe partner
Als uitleg geven heel moeilijk is...